Har du brug for rådgivning?

Har du brug for hjælp - klik her

Lejernes Landsorganisation er en sammenslutning af selvstændige afdelinger, hvor man som medlem kan få råd, vejledning og assistance. Lejernes Landsorganisation er en medlemsorganisation. Vi modtager ikke offentlig støtte. Vores mulighed for at være til rådighed for dig og andre lejere bygger derfor på medlemskab.

 

06-11-2015

Kongresudtalelse

Lejernes Landsorganisations kongres, forsamlet i Horsens d. 31. oktober og 1. november 2015, udtaler:

De betalelige boliger forsvinder  

Tusindvis af betalelige boliger i den privatejede udlejningssektor forsvinder fra storbyerne, fordi de spekulationsmoderniseres ved genudlejning. Derfor skal boligreguleringslovens § 5 stk. 2 afskaffes. Tusindvis af betalelige andelsboliger er allerede forsvundet, fordi valuarvurderinger har fået prisen til at eksplodere. Og tusindvis af betalelige boliger i den almene udlejningssektor er under hårdt pres, fordi der skal skaffes boliger til unge, lavindkomster og flygtninge.

Nybyggeriet er for dyrt

Hver gang de store kommuner har åbnet for nybyggeri af en almen bolig, har man samtidigt godkendt, at der bygges 6 - 8 meget dyre privatejede udlejningsboliger.

Storbyen bliver for de rige

Kun de bedre stillede kan bo i byen i de nybyggede privatejede udlejningsboliger. Kun de velstillede kan bo i de moderniserede lejligheder. Storbyerne bliver byer, der mangler en varieret beboersammensætning og hvor der vil være hele bydele uden almindelige indkomster, unge, singler og lavindkomster.

Ansvaret ligger i Folketinget

Kongressen appellerer til, at Folketinget griber ind. Befolkningen skal ikke opsplittes. Det fremmer ulighed og skader sammenhængskraften. Nybyggeriet af betalelige almene boliger skal sikres ved at sænke kommunernes udgifter til nye almene boliger. Den nye planlov, der sikrer, at bare 25 % af nybyggeriet bliver almene boliger, skal bevares. De spekulative moderniseringer skal stoppes.

Medindflydelse på egen bolig mangler

Hver femte lejer i den almene sektor oplever i disse år, at boligen eller boligområdet renoveres. Kongressen beklager, at renoveringerne sker på udlejers betingelser og uden den nødvendige inddragelse af beboerdemokratiet. Lejerne i de enkelte almene boligområder kan ikke suverænt bestemme omfang og art. Lovgivningen skal ændres, så lejerne får en ubetinget reel indflydelse.  

Støtte til forenklingen af lejelovene

I 2015 forenklede et bredt flertal i Folketinget lejelovene. Kongressen udtaler sin støtte til det brede lejelovsforlig, selv om det kun blev ”to skridt frem og et tilbage”. Lejelovsforliget viser, at Folketinget kan samarbejde. Uanset lejelovsforliget mellem organisationerne ikke blev gennemført, sikrede dialogen, at grundlaget for lejelovsændringerne blev godt gennemarbejdet. Kongressen opfordrer politikerne til at indhente LLO’s praktiske erfaringer med loven før den evalueres i 2017.

 

Kongressen opfordrer Folketinget til inden da at forbedre boligsikringen, især for husstande uden børn.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kongressen blev afholdt lørdag/søndag d. 31. oktober/ 1. november 2015 på Hotel Opus, Horsens. Kongressen bestod af  83 delegerede. LLO har 52.000 medlemmer og 26 lokalafdelinger, som rådgiver og bistår lejere i hele landet.

Læs mere…
06-11-2015

Ny lejelov giver mange sager

Ændringen af lejeloven fra 1. juli i år var en gevinst for lejerne i form af mere tryghed og mange penge at spare, når man flytter ind og skal fraflytte lejligheden igen. Det sidste skyldes det nye, obligatoriske indflytnings- og fraflytningssyn. Men der er også andre effekter. Lige nu varsler næsten alle de private udlejere i København huslejestigninger i forbindelse med ændringerne i reglerne om omkostningsbestemt lejeforhøjelse. Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden fortæller, at det betyder et enormt sagspres på hovedstadsafdelingen. ”Hvert år i oktober kommer vores medlemmer og beder om hjælp til at tjekke huslejestigninger i ca. 200 tilfælde. I år er dette tal næsten fordoblet. Vi når at tjekke alle varslingerne, men det er klart, at det store antal sager giver en noget længere svartid end normalt”.

Læs mere…
06-11-2015

Omkostningerne stiger for meget i privat og almen udlejning

Udgifterne til renholdelse i lejeboliger løber hurtigere end den almindelige prisudvikling. Men også udgifterne til administration stiger kraftigt. Det fremgår af en analyse, foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for Danmarks Almene Boliger.

Analysen viser, at privat udlejning vedvarende har højere udgifter til renholdelse pr. m2 end almen udlejning. Renholdelsesudgiften i almen udlejning overvåges af beboerne og budgettet herfor indgår i det driftsbudget, der hvert år skal vedtages på beboermødet. I den private udlejningssektor er det huslejenævnene, der godkender et niveau. ”Uanset, hvor man bor, er der grund til at være opmærksom på, at omkostningerne til renholdelse løber for hurtigt”, konstaterer LLO’s cheføkonom, Jesper Larsen i bladet ”Vi Lejere”.

Udgiften til administration pr. m2 viser, at den almene sektor tidligere lå over den private udlejningssektor, men at dette billede skiftede i 2010. Og lige nu stiger udgiften til administration yderligere i de private lejemål. Udlejerne mener, at den ny lejelov har givet dem en større arbejdsbyrde.

Læs mere…
06-11-2015

Fire ud af seks er nye i LLO’s topledelse

Fire ud af seks medlemmer af Lejernes LO’s øverste topledelse er nye efter kongressen den 1. november 2015. Landsformand Helene Toxværd fortsætter og ét forretningsudvalgsmedlem blev genvalgt. Fire andre er nye. De to nye næstformænd i landsorganisationen er formanden for LLO Aarhus, Ole Koch, og næstformand for LLO i Hovedstaden, Poul Munk. I spidsen som formand tager Helene Toxværd nu hul på sin tredje valgperiode. 

Til forretningsudvalget valgtes det tidligere folketingsmedlem Lars Dohn, Herning, der var boligpolitisk ordfører for Enhedslisten indtil valget i juni. Endvidere nyvalgtes formanden for LLO Rødovre-Hvidovre, Peter Larsen. Genvalgt blev næstformanden i Horsens, Jan Holm Jensen, der også er formand for LLO Region Syd. Som personlige suppleanter valgtes to yngre kvinder: Bente Lomborg, Silkeborg (36 år) og Maria Sønder, Næstved, (40 år). Det er de yngste tæt på toppen i en lang årrække. Endvidere valgtes veteranen Karsten Gravesen, Viborg.

Læs mere…
06-11-2015

Tårnhøje værelsespriser i København: De unge er ”malkekøer”

Københavns Kommunes huslejenævn bruger store tal. I en 2-1-afgørelse har et af kommunens huslejenævn senest godkendt huslejen på 7.625 kr. pr. måned i en 1-værelses ungdomsbolig. Med vand og varme altså 8.000 kr. pr. måned. Ungdomsboligen er blot én af ca. 30 i en tidligere folkeskole i Husumgade på Nørrebro.

Direktør Claus Højte, LLO Hovedstaden, siger generelt om prisudviklingen på værelser i København: ”Især på priserne for værelser kan vi se, hvordan det store pres kommer til udtryk. På det grå marked, dvs. de private værelser, er det ikke usædvanligt, at unge betaler mellem 3.000 og 4.000 kr. for et værelse på 15 kvadratmeter og hvor de eneste fællesfaciliteter er køkken og bad. Sådan en leje bliver typisk sat ned, når huslejenævnet kommer ud – men det sker jo kun i meget få procent af de udlejninger, der finder sted. Desværre er det ofte sådan, at de unge, der lejer et dyrt privat værelse, ofte gør det i en forældrekøbslejlighed. På den måde bliver det unge uden pengestærke forældre, der er med til at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under systemet med de mange forældrekøbsboliger. Og når huslejenævnet så samtidig godkender en udgift på 8000 kroner for en officiel 1-værelses ungdomsbolig, så har systemet spillet helt fallit. Vil København fortsat være en dynamisk ungdomsby, må de unge have ordentlige steder, at bo – uden at være økonomiske malkekøer. Det eneste løsning er at bygge almene ungdomsboliger. ”

Læs mere…
06-11-2015

Skimmel-ramt: ”Alt for mange lider i stilhed”

Annette Duus i Sønderborg er vred og skuffet. Hun er en af de tusindvis af lejere, der er eller har været hårdt ramt af skimmelsvamp. To gange måtte Annette og familien flytte fra lejeboliger, hvor de ellers befandt sig godt. Det sidste sted flyttede familien først ud på badeværelset med madrasser, mad og TV for at få frisk luft fra udsugningen, før den opgav definitivt. Annette Duus kalder oplevelserne et ”helvede”, et ”mareridt” og ”det værste, man kan tænke sig”. De har givet hende kronisk astma og påvirket hele familiens helbred og trivsel. ”Nu skal jeg tage medicin resten af mit liv. Mig, der aldrig før har spist piller, dyrker motion og har været vegetar i 25 år! ”. Hendes vrede rettes mod boligselskabet SAB, visse læger og på den tidl. sundhedsminister.

Læs mere…
14-08-2015

1.200.000 kr. for at flytte

I takt med prisernes himmelflugt på lejligheder i storbyerne, breder en ny tendens sig. Den går ud på at lejere, der bor i attraktive lejligheder på en principielt uopsigelig kontrakt i privatejede lejemål, tilbydes hundredetusindvis af kroner for at flytte. Derefter kan udlejeren modernisere lejligheden og leje den ud til det dobbelte eller tredobbelte pr. måned, fremfor at vente på, at lejeren dør eller selv flytter. Dette skriver Vi Lejere. I juni fik en 73-årig kvindelig beboer i en lejlighed i København - med LLO's mellemkomst - således 1,2 mio. kr. for at flytte. "Det er det første eksempel på over 1 mio. kr. i godtgørelse, som Lejernes LO har kendskab til", siger landsformand Helene Toxværd. Et andet sted i byen fik en ung kvinde ligeledes i juni 410.000 kr. for at forlade den lejlighed, som hun lejede i Indre By.

Men samtidig med de mange penge på kontoen opstår ofte et ønske om at være anonym. Bevæggrundene varierer fra lejer til lejer, men ét fællestræk går igen: Lejerne ønsker ikke, at familie, venner og bekendte skal kende deres nye beholdning på bankkontoen.

Læs mere…
14-08-2015

Lejernes LO skal have to nye næstformænd

Lejernes LO styrker sin landsledelse. Hvis det står til en enig hovedbestyrelse, skal LLO efter kongressen i oktober have ikke én, men to næstformænd. Samtidig ligger det fast, at begge skal nyvælges. Den hidtidige næstformand, Poul Erik Jensen, har nemlig meddelt, at han ikke genopstiller efter 6 år på posten.

Det gør til gengæld landsformand Helene Toxværd. Hun blev valgt første gang på kongressen i 2009 og enstemmigt genvalgt i 2012.

Læs mere…
14-08-2015

Almene lejere: Bestem selv din husleje

I den almene boligsektor er det muligt selv at bestemme sin husleje - i hvert fald delvist. Forklaring: 2/3 af udgifterne besluttes ved afstemninger, og der er hundredvis af mio. kr. at spare ved en mere effektiv drift, skriver Lejernes LO's blad, Vi Lejere. 2/3 af udgifterne er i større eller mindre grad påvirket af beslutningerne enten på boligorganisationsniveau eller på afdelingsniveau. Det gælder udgifter til administration, udgifter til renholdelse, udgifter til vedligehold, udgifter til forbedringer, udgifter til indkøb af varer og tjenester, forskellige forbrugsudgifter, forsikringsudgifter m.v. Hvis disse udgifter reduceres, vil det reducere huslejen tilsvarende. Undersøgelsen "En mere effektiv drift af almene boliger", som revisionsfirmaet Deloitte har udført for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter fastslår "at ikke alle boligorganisationer har arbejdet lige intenst med effektivisering af driften". Deloitte har således opgjort et effektiviseringspotentiale i sektoren på mellem 700 mio. kr. og 1,6 mia. kr. årligt.

Læs mere…
14-08-2015

Betalelige lejeboliger forsvinder langt hurtigere end politikerne tror

Aldrig før har det været så svært som nu at få en betalelig lejebolig i København og Aarhus - eller i andre større byer i Danmark. Tusinder af betalelige to- og treværelses lejligheder til omkring 4.000-5.000 kroner i husleje om måneden, eksklusiv varme og forbrug, forsvinder fra den privatejede udlejningssektor. Det skriver LLO's blad Vi Lejere. Det er ikke fordi, de bliver nedlagt, men fordi de moderniseres og derefter udlejes til en leje, der i gennemsnit ligger godt 80% over før-lejen. En toværelses lejelejlighed koster efter en modernisering nemt mere end 7.000 kroner om måneden - eksklusiv forbrug og varme.

En ny LLO-undersøgelse viser, at over dobbelt så mange lejligheder som Folketinget hidtil har antaget, bliver moderniseret ved genudlejning. Moderniseringer rammer især boligsøgende enlige, studerende og personer udenfor, eller med løs tilknytning til arbejdsmarkedet. De har en for svag økonomi til, at banken vil godkende dem til at låne penge til at købe en ejer- eller andelsbolig.

Læs mere…
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54  >

Accepter cookies fra denne hjemmeside

Denne hjemmeside anvender cookies til at følge din adfærd og forbedre brugeroplevelsen på siderne

Du kan altid slette cookies via indstillingerne i din browser