Har du brug for rådgivning?

Har du brug for hjælp - klik her

Lejernes Landsorganisation er en sammenslutning af selvstændige afdelinger, hvor man som medlem kan få råd, vejledning og assistance. Lejernes Landsorganisation er en medlemsorganisation. Vi modtager ikke offentlig støtte. Vores mulighed for at være til rådighed for dig og andre lejere bygger derfor på medlemskab.

 

02-03-2020

Nu bliver det nemmere at bygge mindre boliger i København

Borgerrepræsentationen i København har vedtaget ny kommuneplan, der gør det lettere at bygge flere mindre boliger. 

LLO har i årevis kritiseret de rigide regler der var omkring 95 kvm. reglen, om at 75% af nyopførte boliger i København i gennemsnit skulle være 95 kvm.

Denne regel opblødes nu, så der igen kan opføres mindre familieboliger i København.

Læs mere her

 

Læs mere…
07-02-2020

LLO opfordrer Forbrugerombudsmanden til at gå ind i sag om ågerpriser hos digitale lejerrådgivningstjenester

Til

Forbrugerombudsmanden                                                                                                           D. 7. februar 2020
Carl Jacobsens Vej 35
2500 Valby

Sendt pr. e-mail til

forbrugerombudsmanden@forbrugerombudsmanden.dk

 

Som landsformand for Lejernes Landsorganisation i Danmark (LLO) skal jeg hermed opfordre Forbrugerombudsmanden til at undersøge lovligheden af forretningsbetingelserne hos flere digitale rådgivere, der fokuserer på lejeretlig rådgivning, henvendt til forbrugere.

Vi oplever i LLO, at digitale udbydere ønsker at hjælpe lejerne i Danmark med at føre sager om huslejens lovlighed imod deres udlejere. Dette er en god udvikling, ligesom det er velkomment, at der er flere forskellige udbydere, som lejerne kan vælge imellem. Udviklingen er blandt andet beskrevet i Politiken d. 11. august 2019 i artiklen ”Danske udlejere snyder udlændinge”.

Vi har dog en klar betænkelighed med den forretningsmodel, der benyttes af flere af udbyderne, da betalingen udgør en procentdel af det opnåede resultat (eksempelvis 30-50% af en huslejenedsættelse). Dette er efter vores opfattelse i strid med bekendtgørelse om god skik for juridisk rådgivning § 3, stk. 4 at indgå sådanne aftaler (gengivet nedenfor):

”Stk. 4. En rådgiver må ikke indgå en rådgivningsaftale, hvor prisen for rådgivningen udgør en andel af det udbytte, som kunden måtte opnå ved gennemførelsen af sagen.”

Konkret taler vi om siderne fra ”Digura.dk”, ”rentguide.dk”, ”renthero.dk” og ”fairhusleje.dk” (sidstnævnte har dog en timebetaling på 2.375 kr. der dog maksimalt kan udgøre 25% af det tilkendte for huslejenævnssager og 50% for boligretssager.)

Endvidere er der flere meget restriktive vilkår i flere af rådgiveraftalerne, herunder:

  • At virksomheden har ret til at indgå forlig, hæve sagen eller anke sagen på kundens vegne.
  • At rådgiveraftalen ofte er uopsigelig (for kunden, ikke for den erhvervsdrivende).
  • Al lejer under sagen får forbud imod at kontakte udlejer.
  • Og så er der generelt store ansvarsfraskrivelser for virksomheden.

 

Aftalerne findes her:

https://digura.dk/forretningsbetingelser/

https://www.rentguide.dk/da/aftalekontrakt/

https://renthero.dk/

https://fairhusleje.dk/forretningsbetingelser/

 

Da der er tale om at flere forskellige virksomheder er bygget op om den (for os at se) retsstridige betingelser/forretningskoncept, vil vi opfordre Forbrugerombudsmanden til at gå ind i sagen.

De forbrugere, som ender med at indgå aftale med disse firmaer, risikerer derfor at betale et honorar, som står i åbenbart misforhold til den modtagne ydelse, oftest uden at vide det.

For LLO er det afgørende at lejerne ikke bliver snydt; hverken af udlejer eller af dem der varetager deres interesser.

 

Med venlig hilsen

Lejernes Landsorganisation i Danmark

Helene Toxværd

Landsformand

Læs mere…
06-02-2020

Ny dom fra Vestre Landsret fastslår, at udlejer ikke ensidigt kan nedsætte lejen, som også påpeget af LLO

I en netop optrykt dom fra Vestre Landsret tager retten stilling til om en udlejer ensidigt kan nedsætte lejen med den virkning, at lejeren ikke kan få lejen yderligere nedsat. I dommen kommer Landsretten frem til, at det kan man ikke og at lejen skal bedømmes ud fra den aftalte leje.

Dommen stemmer overens med LLO's tidligere rådgivning om Kerebys frivillige nedsættelse af lejen, hvor det stadig er rådet at være varsom med at acceptere lejenedsættelsen før du har fået selve lejen bedømt af os.

Dommen er trykt som U.2020.436V og T:BB 2020.47V

Se vores tidligere pressemeddelelse om spørgsmålet.

Læs mere…
31-01-2020

Udlejerne piber – det har vi hørt før!

Udlejerorganisationen Ejendom Danmark jublede, da blackstone-forhandlingerne brød sammen i onsdags. Nu piber de tilsvarende højt. Indgrebet bliver kaldt ”en katastrofe”, men det er ikke første gang Udlejerne har sagt at enden er nær:

I 1996 ville man sætte en beløbsgrænse på 5,2-huslejens stigning. Dengang sagde udlejerne at det ”vil betyde et ophør eller en meget betydelig reduktion i antallet af mere omfattende moderniseringer ved genudlejning".

I stedet blev flere og flere boliger moderniseret efter paragraffen.

I 2014, da der første gang kom energikrav ved 5,2-forbedringer, sagde udlejerne at ”den løbende modernisering af private udlejningsboliger reduceres eller sættes i stå”.

I stedet blev flere og flere boliger moderniseret efter paragraffen, med tårnhøje huslejer til følge.

 

Derfor skal EjendomDanmarks dommedagsudmeldinger altid tages med indtil flere kilo salt.

Flere partier har været klar til at sige, at de gerne ville være med i aftalen, men undlod fordi spekulationsstoppet ville ramme andelshaverne.

Dette er rent vrøvl.

Spekulationsstoppet gælder nemlig slet ikke for andelsboliger, hvilket bl.a. Finanstilsynet har anerkendt.

Læs mere i LLO’s artikel til Altinget: https://www.altinget.dk/by/artikel/llo-udlejernes-kritik-af-aendringer-i-boligreguleringsloven-er-overdrevet

Læs mere…
31-01-2020

Glæde i LLO over Blackstoneindgreb

Regeringen (Socialdemokratiet), Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet indgik her til aften en boligpolitisk aftale, som skal imødegå kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger.

To meget dramatiske døgn er derfor nu afsluttet.

I LLO er vi meget glade for at aftalens partier ikke ville holde lejerne som gidsler og for at man sætter foden ned for de kortsigtede investorer.

Boligminister Kaare Dybvad Beks politiske svendestykke er således i hus og resultatet er flot.

Vi må erkende at aftalen ikke blev til en ophævelse af den forhadte 5,2-paragraf, men at der er rigtig mange og gode forbedringer i forhold til den nuværende tilstand, der havde været utænkelige under den tidligere boligminister, fx forbedringer af lejernes tryghed, klima, huslejernes udvikling og styrkelse af lejerne.

Her er LLO’s reaktion på aftalens enkelte punkter:

Lejernes tryghed -spekulantstop / karensperiode indføres

Der indføres en karensperiode, som betyder, at der efter overtagelse og gennemgribende modernisering af en ejendom skal gå 5 år, før lejefastsættelse må ske efter § 5, stk. 2.

Bestemmelsen gør det vanskeligere for nye ejere at forsøge at komme af med gamle lejere.

Lejes boligen ud i de første fem år efter ejerskifte, skal nye lejere betale den samme leje (bortset fra almindelige forbedringer foretaget inden den nye lejer flytter ind). Først når den nye lejer siger boligen op, kan der kræves 5,2-leje igen.

Klimakrav skærpes væsentligt

Klimadelen er blevet strammet op i forhold til tidligere udmeldinger. Der kan nemlig først gennemføres forbedringer efter § 5, stk. 2, når ejendommen er bragt op på energiklasse C eller udlejer har løftet ejendommens energiklasse mindst 2 niveauer. Hvis en ejendoms energiklasse hæves med mindst 3 niveauer eller energiforbedres for mindst 3.000 kroner per kvadratmeter, bortfalder karensperioden.

For LLO er det helt retfærdige krav, at hvis udlejer vil kræve høje huslejer, skal ejendommen i det mindste kunne holde ordentligt på varmen.

Huslejebremse

Lejerne skal ikke længere acceptere, at huslejerne i 5,2-lejemål sættes 10% højere end tilsvarende lejligheder. Og det er godt – også for retssikkerheden og fornemmelsen af retfærdighed – hvis man for fremtiden kan få sin 5.2-husleje sat ned, når den er for høj – uanset hvor mange procent, den er for høj!

Styrkelse af lejerne

Styrkelse af lejerne har været det hidtil mest ukendte del af forhandlingerne. Her har LLO fået rigtig mange af sine forslag og ønsker opfyldt:

Særligt kravet om, at huslejen skal fastsættes med henvisning til huslejenævnenes andre afgørelser, får stor betydning.

Det sikrer, at sammenligningsgrundlaget er baseret på en sagkyndig vurdering i stedet for det nuværende ”Hjallerup-marked”, hvor der kan sammenlignes med lejere som måske betaler en høj husleje, men ikke selv har klaget.

Desuden sikres en højere kvalitet i huslejenævnets afgørelser, ved at nævnene for fremtiden skal vide hvordan boligerne ser ud, inden de moderniseres efter 5,2, så man kan lave en fair vurdering af hvor meget boligen reelt bliver forbedret, og der skal sammenlignes med hvad udlejer tager på ejendommens udvendige vedligeholdelseskonto, så udlejer ikke får betaling to gange (som forbedringsforhøjelse og ved træk på vedligeholdelseskontoen).

Udlejer kan desuden få større gebyrer, hvis lejeren vinder huslejenævnssagen. Her stiger gebyret fra 2.180 kr. til 6.000 kr.

Andelshaverne får mulighed for at fastholde valuarvurderingerne

Indgrebet er skræddersyet til ikke at ramme andelshaverne, og andelshaverne er både undtaget for karensperioden og får mulighed for at beholde sine tidligere valuarvurderinger.

LLO glæder sig over, at andelshaverne ikke kommer i klemme med aftalen, og over at andelshaverne selv (ved ABF - Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation) har nægtet at blive brugt som politisk skjold i den sidste del af disse forhandlinger.

Aftalen hedder ”Initiativer mod kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger” og kan læses her: https://www.trm.dk/politiske-aftaler/2020/aftale-om-initiativer-mod-kortsigtede-investeringer-i-private-udlejningsboliger/

Pressekontakt: Tlf. 33 86 09 21 og llo@llo.dk

Læs mere…
29-01-2020

RENOVER prisen 2020

Indstil dit bud på Danmarks bedste renovering.

Har du set eller været med til at udføre en renovering så god, at den fortjener at kunne kalde sig Danmarks bedste?

Så kan du fra i dag indstille den til RENOVER prisen 2020.

Læs mere…
15-01-2020

LLO: Pas på Blackstones tilbud!

Kapitalfonden Blackstones danske selskab Kereby, har sendt meddelelser ud om, at huslejen frivilligt sættes ned for omkring 300 lejemål. LLO opfordrer til, at lejerne læser det med småt, inden man accepterer en eventuel lejenedsættelse.

Hvorfor bør du ikke bare sige ja?

Hvis man betaler 5,2-leje, kan man kun få sat sin husleje ned, hvis den overstiger det lovlige niveau med 10%.

Hvis udlejer sætter din husleje ned, så lejen derefter kun overstiger det lejede med 8-9% kan du derfor ikke få din leje sat ned, selvom den overstiger det lovlige niveau.

Få derfor LLO’s vurdering inden du accepterer lejenedsættelsen, så du ikke snyder dig selv.

Bemærk også, at Blackstone/Kereby kun vil sætte huslejen ned for den periode de selv har ejet ejendommen. Dette er måske mindre end det, du har ret til.

Efter lovens regler kan man dog få sat lejen ned, hvis man indbringer sagen for huslejenævnet inden ét år, uanset om der sker ejerskifte i løbet af lejeperioden.

Læs mere…
15-01-2020

Generalforsamling i LLO Nykøbing F.

Indkaldelse til generalforsamling LLO Nykøbing F. Afdeling. Tid og sted: Den. 20. februar 2020 kl. 18 i Tværgade 14, 4800 Nykøbing F.

Læs mere…
14-01-2020

LLO Horsens 70 års jubilæum

Lejernes LO Horsens har 70 års jubilæum i 2020, derfor holder vi en reception.

Det sker lørdag den 18. januar 2020 fra kl. 10 – 14 i vores lokaler.

 

Læs mere…
07-01-2020

Blackstones mailboks fyldt med protester

Når personalet hos ejendoms-investeringsselskabet Kereby/Blackstone mødte på arbejde her efter ferien, var der 4.682 protester i Kerebys mailboks.

Så mange har nemlig hen over julen benyttet lejligheden til at sende en protest mod Kereby/Blackstones ageren på det københavnske boligmarked.

Initiativet til de mange protester er taget af organisationen Oxfam IBIS, der i flere år har arbejdet for at forhindre brugen af skattely.

I klagen skriver de protesterende om kapitalfondens navneskifte til Kereby, at et nyt navn og søde ord ikke er nok. Blackstones selskab tog for nylig navneskifte til Kereby, fordi de efter eget udsagn vil kere sig om København.

De protesterende forlanger, at Kereby/Blackstone ikke fører penge ubeskattet ud af Danmark til deres selskaber i skattely.

De forlanger, at Kereby fremlægger dokumentation og forklaring på deres mistænkelige virksomhedskonstruktion, og hvilken betydning det har for deres skattebetalinger i Danmark.

De forlanger, at Kereby fremover spiller med åbne kort om deres regnskabstal og skatteaftaler i alle lande, så der kan opbygges tillid til, at Kereby viI betale skat.

Og så forlanger de, at Kereby stopper med at fordoble huslejerne hovedstaden.

På Christiansborg forhandler politikerne lige nu om den såkaldte ”Blackstone lov”, der skal gøre det sværere for udenlandske kapitalfonde at tjene hurtige penge på boligspekulation i København.

Læs mere om underskriftsindsamlingen her: https://actions.oxfam.org/danmark/blackstone/underskrift/

Læs mere…
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54  >

Accepter cookies fra denne hjemmeside

Denne hjemmeside anvender cookies til at følge din adfærd og forbedre brugeroplevelsen på siderne

Du kan altid slette cookies via indstillingerne i din browser